Nyaralás Horvátországban

Nyaralás Horvátországban

A horvátországi szállásfoglalás fortélyai - apartmanok

2018. augusztus 15. - purger

2018-08-24_apartman-sablic.JPG

Apartmanok Sablić - Cres, fotó: horvatorszagapartmanok.net

Az elmúlt 15 évben, ha tehettem leugrottam a horvát tengerpartra rövidebb-hosszabb időre. Számomra általában szállásfoglalás jelentette a nyaralás legnagyobb kihívását. Legtöbben szeretnénk megtalálni a számunkra ideális szállást, amelyet anyagilag is meg tudunk engedni magunknak. Mivel a nyaralás legnagyobb kiadási tétele, ezért érdemes a szálláskereséssel részletesebben is foglalkozni.

Alapvetően három nagy szállástípus közül választhatunk: szálloda, apartman, kemping.

Három alkalommal voltam szállodában, illetve 6-7 alkalommal apartmant béreltem. Az apartmanok többsége nem vízparti, illetve az ellátásról önmagunknak kell gondoskodni, de ezért cserében jelentősen olcsóbbak, mint a szállodák. Ha főszezonban (július-augusztus) tervezzük a nyaralásunkat, mindenképp érdemes előre és lehetőleg minél korábban szállást foglalni. Amikor már megvan a szabadságunk időpontja, akár pár hónappal előtte is lehet már keresgélni a neten.

Sokan közvetítőkön, utazási irodákon, szállásfoglaló honlapokon keresztül foglalnak szállást. Ilyenek a nemzetközi booking.com vagy a magyar szallas.hu. A mai napon Krk-szigeten lévő Malinskába az alábbi árakon lehet foglalni apartmant a következő hétre (2018.08.20-27. 7 éjszaka, 2 felnőtt, 2 gyermek, 8 és 1 évesek):

szallasfoglalas-tablazat.JPG

Feleségem és én nyaralásunk előtt 2 hónappal kezdtük a szálláskeresést, azaz május közepén júliusi nyaralásunkra. Először a booking.com-on néztük az ajánlatokat. Elégedetlen voltam ennek az oldalnak a találataival. Egyrészt kevés találatot hozott, amit pedig hozott, azok a fenti árakhoz hasonlóan drágábbak voltak az én elképzelésemnél. Tovább keresgélve megtaláltam a horvatorszagapartmanok.net oldalt, ahol kiderült, hogy a szállásadókkal közvetlen kapcsolatba lehet lépni. Mivel horvátul is beszélek, ezért nagy örömmel kezdtem el levelezgetni a honlapon keresztül a nekünk tetsző szállások tulajdonosaival. Aki nem tud horvátul, az is nyugodtan írhat akár angolul, akár magyarul. Az oldal lefordítja a szöveget a tulajdonosnak.

A legtöbb helyről 24 órán belül választ kaptam. Így esett a válasz az egyik Malinskában található apartmanra 350 euróért (kb. 115.000 Ft). 100 eurót előlegként átutaltam a tulajdonos bankszámlájára. Jó hír, hogy a legtöbb magyar bankból már lehet forint számláról eurós devizautalást indítani. Miután a tulajdonos megkapta az előleget, visszaigazolta a szállásfoglalásunkat. Ezzel úgy éreztem a legfontosabb dolog megoldódott. A többi teendő már technikai részlet, szervezés kérdése (utazás, étel-ital, strandolás, kirándulás helyben és egyéb helyi programok).

Hogy NE keressünk szállást?

Ha közvetítőn keresztül szándékozunk szállást foglalni, vélhetően 20-40%-kal többet fogunk fizetni ugyanazért a szállásért. A mi szállásunkra jöttek más magyar vendégek is. Kérte a tulajdonos, hogy velük ne konzultáljak az árakról, mivel ők 30%-kal többet fizetnek a közvetítői jutalék miatt. Esetünkben ugyanez a szállás 115.000 Ft + 30% azaz kb. 150.000 Ft lett volna, azaz 35.000 Ft-ot sikerült ilyen módon megtakarítani. Ezek a különbségek szemmel láthatóak a fenti táblázatban is.

Tanácsom: ha látunk egy szállást egy szállásközvetítő oldalán, próbáljuk közvetlen felkeresni a szállás honlapját, vagy más oldalakon, ahol közvetlenül hirdeti a tulajdonos. Ha éppen egy másik oldalon nem lehet közvetlenül foglalni, hanem csak kérésre, akkor valószínűleg jó helyen járunk, mert a tulajdonossal fogunk kommunikálni. Egy ilyen oldal a horvatorszagapartmanok.net.

Ha csak lehet, főszezonban (július-augusztus) ne menjünk úgy le a tengerre, hogy előre nem foglaltunk szállást. Horvátország már évek óta telt házas a főszezonban. Vagy ha mégis így tennénk, akkor készüljünk fel, hogy érkezéskor a napunk felét szálláskereséssel fogjuk tölteni. Vagy ha éppen a kiválasztott településen bemegyünk a helyi turisztikai ügynökséghez, szállásközvetítőhöz, szintén borsos áron fogunk szállást kapni, ha egyáltalán van még szabad kapacitás. Ha mégis így döntenénk, készüljünk fel, hogy az első éjszakát szükség esetén a saját autónkban töltjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatban.blog.hu/api/trackback/id/tr9714182843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agnes Schütz 2018.08.23. 01:23:02

Köszönjük az információt, nagyon hasznos !!
süti beállítások módosítása